Algemene informatie
Verdoving: Narcose
Opname: Dagopname
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €7.600 (ronde prothesen)
Waarom een borstvergroting met -lift?
De borsten kunnen na een zwangerschap of door sterke vermagering kleiner worden. Het kan voorkomen dat de huid niet elastisch genoeg is om zich aan te passen aan het verminderde volume. Doordat de borsten ‘te ruim in het vel’ zitten, gaan ze hangen. Hiernaast heeft ook de leeftijd invloed op het model van de borsten, na het dertigste levensjaar begint de huid immers te verslappen. Dit is een natuurlijk proces. Een steviger borst kan gerealiseerd worden door operatief het huidoverschot weg te nemen en tegelijkertijd de borstklier weer in model te brengen en te vergroten met een prothese. Hierbij wordt ook de tepel weer op de juiste anatomische plaats gezet.
Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting met -lift?
Allereerst moet u volgroeid zijn. Indien u het volume te klein vindt en u vindt dat de borst te veel hangt, kan een borstvergroting met -lift een goede optie voor u zijn. De plastisch chirurg overlegt met u welke ingreep voor u het fraaiste resultaat kan opleveren. Daarnaast is het voor uw eigen gezondheid en het beperken van de risico’s belangrijk dat u ten minste 6 weken voor en 4 weken na de ingreep niet rookt en dat de verhouding van uw lichaamslengte en -gewicht (BMI) niet boven de 30 is.
Wat zijn de mogelijkheden?
Bij een borstvergroting met -lift wordt de borst volledig geremodelleerd: de tepel wordt weer op de juist anatomische positie geplaatst, het teveel aan huid wordt verwijderd en het volume wordt vergroot. Een bestaand verschil in grootte tussen de linker- en rechterborst kan eventueel meteen worden gecorrigeerd: van de grootste borst wordt dan, behalve huid, ook een stukje borstweefsel weggehaald.
De dag van de operatie
Op de dag van de operatie komt u naar de kliniek. Vergeet niet uw vooraf gekochte sport BH mee te nemen en eventueel uw eigen medicatie. Het is belangrijk dat iemand u haalt en brengt en dat u de eerst 24 uur niet alleen bent. Ook dient u voor de operatie niet gegeten en gedronken te hebben.
Wat gebeurt er bij de operatie?
Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatie patroon af. De borstvergroting met -lift gebeurt onder algehele narcose en duurt ruim anderhalf tot twee uur. Bij de borstvergroting met -lift wordt de tepel naar boven verplaatst en wordt een deel van de huid onder de borst weggenomen. Het borstweefsel zelf (de klierschijf) wordt opnieuw in model gebracht en tevens omhoog verplaatst. Daarnaast brengt de plastisch chirurg een prothese aan onder de borstklier of onder de borstspier. Overtollig wondvocht wordt aan beide kanten afgevoerd via een slangetje (drain) dat uitkomt in een plastic fles.
Nazorg
Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.
De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep, ook met drains. In bad gaan mag pas na 6 weken.
Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie.
De eerste weken draagt u een speciale sportbeha en soms een elastische band over de bovenkant van de borst. De eerste week moet u echt rust houden. Daarna kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole en om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. De meeste vrouwen zijn na zes weken weer helemaal hersteld.
De littekens kunnen nog een poos vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de tepels is de eerste maanden vaak anders of afwezig.
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.
Risico's
Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.
Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces. Daarom mag u tijdens die periode niet sporten en geen zwaar werk doen. Heel soms ontstaat er een kapselschrompeling of kapselcontractuur: het kapsel trekt dan te veel samen. In dat geval kunnen we het kapsel weghalen en eventueel de prothesen vervangen. Gelukkig is het risico op kapselcontractuur veel kleiner geworden mede dankzij de nieuwe protheses en andere maatregelen die tijdens de operatie worden genomen.
Specifieke risico's van een borstprothese zijn het plooien of het scheuren van de buitenste laag van de prothesen. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Met de huidige cohesieve (vaste) siliconenvulling loopt de inhoud echter niet meer naar buiten. Daarnaast kunnen de borsten asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst.
Door de borstlift kan het gevoel in de tepel verminderd of afwezig zijn. Mocht er nog een zwangerschap komen, zou borstvoeding moeizamer kunnen gaan of helemaal niet lukken.
Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.
Lees ook de chirurgische bijsluiter “siliconen borstimplantaten” van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.