Littekencorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Plaatselijke verdoving | Narcose
Opname:  Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 45 tot 90 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €625,-

Waarom een littekencorrectie?

Door een eerdere operatie, een ongeval of bijvoorbeeld een zwangerschap kunnen littekens zijn ontstaan. Soms zijn littekens vlak, bleek van kleur en onopvallend maar zeker ook zien wij ontsierende of trekkende littekens. Een littekencorrectie kan dan een oplossing zijn. Voor het ondergaan van een littekencorrectie kunnen meerdere redenen bestaan:

  • Ontsierend litteken
  • Ingetrokken of trekkend litteken
  • Psychoseksuele of emotionele klachten door het aspect van het litteken

Wie komt in aanmerking voor een littekencorrectie?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een littekencorrectie. Indien er sprake is van een rood en verheven litteken is er meestal nog sprake van een onvolledig uitgerijpt litteken en heeft u mogelijk meer baat bij littekenverbeterende injecties dan bij een operatie. Verder maakt een littekencorrectie het oorspronkelijke litteken meestal langer; ook dit kan soms een reden zijn om af te zien van een littekencorrectie.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn diverse manieren waarop een litteken gecorrigeerd kan worden:

  1. Littekenverwijdering en -verlenging: Het litteken wordt uitgesneden waarna middels een bepaalde techniek (Z-plastiek) de vorm van het litteken wordt aangepast en verlengd. Hierdoor kunnen trekkingen van het litteken opgeheven worden en kan het nieuwe litteken mooier genezen.
  2. Littekenverwijdering en opnieuw hechten: Door het litteken uit te snijden en opnieuw te hechten kunnen eventuele intrekkingen of littekenverbredingen opgeheven worden. Belangrijk hierbij te vermelden is dat het nieuwe litteken wat langer is dan het eerdere litteken en dat ook het nieuwe litteken weer kan intrekken of verbreden.

Wat in uw geval de beste methode is om uw litteken te corrigeren wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Vlak vóór de littekencorrectie tekent de plastisch chirurg op uw litteken het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving wanneer het een kleiner litteken betreft.

Nadat u onder narcose bent gebracht of de plaatselijke verdoving is ingespoten snijdt de plastisch chirurg het eerder getekende patroon in. Het oude litteken wordt verwijderd en eventueel verlengd waarna de plastisch chirurg de nieuwe wond weer hecht.

Overtollig wondvocht kan bij grote wonden zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje, meestal wordt tegenwoordig geen slangetje meer geplaatst.

Nazorg

Na de operatie gaat u, wanneer deze onder narcose plaatsvond, naar de uitslaapkamer. Indien u zich goed voelt mag u dezelfde dag naar huis. Bij plaatselijke verdoving mag u direct naar huis. U mag niet zelf autorijden, laat u dus ophalen door iemand die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 6 weken.

Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

De littekens kunnen nog een poosje vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Indien het litteken na 2 maanden vurig is, kan u starten met siliconen pleisters voor 2 maanden. Deze pleisters zorgen dat het litteken minder vurig wordt en minder dik.

Ook het gevoel rondom het litteken is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan circa een half jaar tot een jaar duren.

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier. 

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Incidenteel zien we een trombosebeen. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een eventuele narcose.

De belangrijkste risico's rondom deze operatie zijn echter met name gerelateerd aan de wond en het litteken. De wond kan ontsteken, nabloeden of langdurig open zijn wanneer deze matig geneest. Het risico hierop is met name vergroot bij rokers. Ook kan het litteken opnieuw verdikken, verbreden, trekken of asymmetrisch zijn.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.