Bovenbeenlift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 3 uur
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €6.850,-

Waarom een bovenbeenlift?

Bent u veel in gewicht verloren of is door veroudering een slappe huid bij de bovenbenen ontstaan? Of zijn uw bovenbenen te vol geworden? Leidt dit tot schuren en smetten tussen de benen? Of bent u ontevreden over de contour en het dragen van contourcorrigerende kleding zat? Een bovenbeenlift zorg dan voor een fraai resultaat. Sporten helpt dan vaak niet meer om de huid strakker te maken omdat huid zijn elasticiteit heeft verloren. Vaak komt dit voor bij mensen na bijvoorbeeld een lange periode van overgewicht.

Wie komt in aanmerking voor een bovenbeenlift?

Indien u last heeft van de bovengenoemde problemen en ouder bent dan 18 jaar, niet rookt, en een BMI kleiner dan 35, dan komt u in aanmerking voor een bovenbeenlift. De plastisch chirurg zal wel vooraf beoordelen en met u overleggen of de wens te realiseren is en of de ingreep voor u een fraai resultaat zal opleveren. Indien het huidoverschot bij u ontstaan is na afvallen en u wilt nog meer afvallen, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen en uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel te houden.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een van de onderstaande situaties kan voor u van toepassing zijn: 

  • Plaatselijke vetophoping: Indien de huid van goede kwaliteit is, zonder verlies van elasticiteit, maar er wel sprake is van vetophoping aan de bovenbenen, dan biedt liposuctie contourverbetering zonder duidelijk zichtbare littekens te vormen.
  • Geringe huid- vetoverschot: Heeft u een gering huid-vetoverschot en een gering elasticiteitsverlies? Dan geeft liposuctie in combinatie met het verwijderen van huid en vet in de lies een contourverbetering. Hierbij zal er een klein litteken van de binnenzijde lies naar de bilplooi worden gemaakt.
  • Uitgebreider huid-vetoverschot: Als het huid- vetoverschot uitgebreider is in combinatie met het verlies van elasticiteit, dan moet ook de omtrek van het bovenbeen verkleind worden. Er zal dan naast liposuctie ook meer huid moeten worden verwijderd. Het litteken loopt in dit geval van de binnenzijde van uw enkel of knie tot in uw lies. Eventueel wordt er ook nog huid verwijderd boven de knieschijf. Soms is het nodig huid weg te halen tot aan de enkel. 

Wat in uw geval de beste methode is voor de bovenbeenlift, wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg tekent vlak vóór de bovenbeenlift af wat er precies weggehaald zal worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen en is nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Vervolgens zult u onder narcose gebracht worden door de anesthesist. Als het nodig is wordt het operatiegebied geschoren. 

Afhankelijk van de techniek die bij u wordt gekozen (zoals hierboven beschreven), zullen de volgende verrichtingen, dan wel gecombineerd, bij u worden uitgevoerd: 

  • Liposuctie: via enkele kleine gaatjes wordt een buisje in het vet van het bovenbeen aangebracht. Via dit buisje wordt het overtollige vet afgezogen.
  • Verwijderen van huid- vetoverschot bij de lies in combinatie met liposuctie: Het verwijderen van de huid gebeurt met een maanvormige snede. Het litteken na de operatie loopt dan in de plooi van uw lies naar de bilplooi. Eerst wordt er liposuctie verricht.
  • Verwijderen van huid-vetoverschot tussen uw lies en knie of enkel, gecombineerd met verwijdering van huid tussen de lies en bilplooi: Eerst zal er liposuctie plaatsvinden. Vervolgens zal er aan de binnenzijde van de benen de overtollige huid worden weggesneden. 

Soms wordt er gekozen om een drain (een dun slangetje) in de wond achter te laten om het overtollige wondvocht af te voeren. 

Als u wakker wordt, heeft u een drukkend verband om de benen. Dit zorgt ervoor dat wondvocht zich niet ophoopt.

Nazorg

Vaak kunt u dezelfde dag van de operatie weer naar huis als alles zonder complicaties is verlopen. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De ingebrachte drains en het drukverband worden na een dag verwijderd. U dient zes weken een elastische broek te dragen om de kans op vochtophoping zo klein mogelijk te maken.

De eerste dagen kunt u last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie, wanneer het drukverband en drains verwijderd zijn, mag u weer douchen met zeep. De wond houdt u schoon door tijdens het douchen de wond te spoelen. In bad gaan is pas geadviseerd wanneer de wonden volledig dichtgegroeid zijn. 

U mag tot zes weken na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. 

Een controle na de operatie wordt meestal twee weken na de operatie afgesproken. 

De littekens kunnen nog een poosje goed zichtbaar zijn, maar na verloop van tijd zal dit veranderen en zullen ze steeds meer vervagen. Ook kan het gevoel in de bovenbenen veranderen, maar vaak trekt dit binnen enkele maanden weer bij. 

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmateriaal. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een narcose. Tijdens of na de operatie kan er een er bloeding of nabloeding ontstaan. Het drukverband helpt dit te voorkomen. Bij een forse nabloeding wordt u opnieuw geopereerd om de bloeding te stelpen. Zelden is het nodig daarvoor een bloedtransfusie te geven.

De operatie kan heel soms leiden tot blijvende gevoelsstoornissen in de bovenbenen door schade aan de zenuwen. 

We gebruiken in alle gevallen lyposuctie. Dit betekend dat we alleen vetcellen weghalen en de lymfebanen intact laten. Als er huid verwijderd moet worden, kan dit gemakkelijk selectief gedaan worden door de voorafgaande liposuctie. Uw lymfebanen blijven dus optimaal beschermd. Indien er toch een groot lymfevat wordt beschadigd, kan dit leiden tot een langdurige zwelling van het bovenbeen.

Na de operatie kunnen kleine contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is dan kan dit op een later tijdstip met een kleine operatie verbeterd worden. Er kan geen volledige symmetrie worden gegarandeerd.

Bij operaties waarbij u tijdelijk veel rust moet houden zoals de bovenbeenlift, kan er een bloedstolsel (trombose) in de benen ontstaan en in zeldzame gevallen kan er een longembolie optreden. Soms wordt er voor gekozen om voor en na de operatie injecties tegen trombose te gebruiken.

Een andere complicatie die vaker wordt gezien is het ontstaan van een infectie of andere wondgenezingsstoornissen. Dit leidt dan tot een trager herstel en mogelijk bredere litteken. Indien u rookt heeft u hier meer kans op. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.