Algemene informatie
Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 60 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €4.100 (ronde prothesen)
Waarom een borstvergroting?
Bij vele vrouwen leeft de wens naar grotere of steviger borsten. Bij sommige vrouwen kunnen de borsten al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Bij andere vrouwen neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner geworden na een vermageringsdieet. Elk jaar worden in Nederland duizenden borstvergrotende operaties uitgevoerd. Als u denkt dat de grootte van uw borsten niet meer in verhouding is met de rest van uw lichaam of de stevigheid is niet meer wat het was, zal uw plastisch chirurg u kunnen vertellen wat u kunt verwachten van een borstvergrotende operatie. Soms kan een klein verschil voor u toch net het verschil zijn.
Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting?
Niet iedere vrouw zal in aanmerking komen voor een borstvergroting. U moet allereerst volgroeid zijn. Indien de borsten erg verslapt zijn kan een borstlift, mogelijk in combinatie met een prothese, een betere oplossing bieden. De plastisch chirurg overlegt met u welke ingreep voor u het fraaiste resultaat kan opleveren. Daarnaast is het voor uw eigen gezondheid en het beperken van de risico’s belangrijk dat u ten minste 6 weken voor en 4 weken na de ingreep niet rookt en dat de verhouding van uw lichaamslengte en -gewicht (BMI) niet boven de 30 is.
Wat zijn de mogelijkheden?
Een borstvergrotende operatie kan met gebruik van een prothese. Hierdoor worden uw borsten weer voller en steviger. Een prothese kan op verschillende manieren worden ingebracht: via de plooi onder de borst, via de oksel of via de tepel. De prothese kan direct onder de borstklier geplaatst worden geplaatst of dieper, onder de grote borstspier. Afhankelijk van uw wensen en situatie kan een druppelvormige of ronde prothese gebruikt worden. Een borstvergrotende operatie kan ook met eigen vetweefsel. Samen met uw plastisch chirurg wordt besproken en beoordeeld wat in uw geval de beste methode is voor een borstvergroting.
De prothesen
De prothesen die gebruikt worden voor een borstvergroting bestaan uit een siliconenrubber omhulsel, waarvan het oppervlak ruw is. De inhoud van de prothese kan bestaan uit een siliconengelei of zout water. Elke vulling heeft zijn specifieke voor- en nadelen. De prothesen die gevuld zijn met siliconen worden al tientallen jaren gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De prothesen, die bij een borstvergroting ingebracht worden, zijn van hoge kwaliteit en in verschillende vormen beschikbaar.
Wat gebeurt er bij de operatie?
Vlak vóór de borstvergroting tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatie plan af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De plastisch chirurg maakt een snede op de vooraf afgesproken plaats. Via deze snede wordt de borstprothese ingebracht onder de borstklier of onder de borstspier. Overtollig wondvocht wordt zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje. Vlak voor de operatie wordt een antibioticum gegeven ter voorkoming van infecties. Aan het eind van de operatie worden uw borsten verbonden met een steunend plakverband.
Nazorg
Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee. De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep, ook met drains. In bad gaan mag pas na 6 weken. Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie. De eerste weken draagt u een speciale sportbeha en soms een elastische band over de bovenkant van de borst. De eerste week moet u echt rust houden. Daarna kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole en om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. De meeste vrouwen zijn na zes weken weer helemaal hersteld. De littekens kunnen nog een poos vrij vurig (wat rood) van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de tepels is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan even duren. Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.
Risico's
Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose. Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces. Daarom mag u tijdens die periode niet sporten en geen zwaar werk doen. Heel soms ontstaat er een kapselschrompeling of kapselcontractuur: het kapsel trekt dan te veel samen. In dat geval kunnen we het kapsel weghalen en eventueel de prothesen vervangen. Gelukkig is het risico op kapselcontractuur veel kleiner geworden mede dankzij de nieuwe protheses en andere maatregelen die tijdens de operatie worden genomen. Specifieke risico's van een borstprothese zijn het plooien of het scheuren van de buitenste laag van de prothesen. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Met de huidige cohesieve (vaste) siliconenvulling loopt de inhoud echter niet meer naar buiten. Daarnaast kunnen de borsten asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst. Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.