Algemene informatie
Verdoving: Algehele verdoving
Opname: Poliklinisch
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 120-180 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €6.675,-
Waarom een neuscorrectie?
Er kunnen verschillende redenen zijn voor een neuscorrectie. Dit kan zijn: aangeboren afwijkingen, misvormingen na bijvoorbeeld een ongeval of klachten van een verstopte neus. Daarnaast kan het zijn dat mensen een neuscorrectie willen omdat ze ontevreden zijn over de vorm en dat men dus een cosmetische correctie wenst. Vaak is men dan ontevreden over vormafwijkingen zoals: scheefstand, een bobbel op de neus, een te grote neus of een lelijke neuspunt. Omdat de neus zo centraal in het gezicht staat, is de neus ook erg belangrijk voor de uitstraling van uw gezicht.
Wie komt in aanmerking voor een neuscorrectie?
In principe komt iedereen in aanmerking voor een neuscorrectie vanaf het moment dat de neus volgroeid is. Dit is vanaf het 18e levensjaar.
Wat zijn de mogelijkheden?
Het is belangrijk goed aan te geven wat u het meeste stoort en wat u van een operatie verwacht. Bedenk daarbij ook dat soms niet alles mogelijk is. Dit heeft te maken met de aanwezige “bouwstenen” van de neus en met de opbouw van uw gezicht. Een gesprek met de plastisch chirurg is dan ook belangrijk om uw wensen af te stemmen met datgene wat een operatie kan veranderen.
Wat gebeurt er bij de operatie?
Vrijwel altijd vindt de operatie plaats onder algehele narcose. Na de narcose wordt ook nog plaatselijke verdoving ingespoten met een lang werkzaam middel. Hierdoor hebben mensen na de operatie weinig pijn.
Meestal wordt er een niet zichtbaar sneetje aan de binnenzijde van de neusvleugels gemaakt. Dit wordt gecombineerd met een klein littekentje tussen de neusgaten dat wel zichtbaar is. Dit is een “open” neuscorrectie.
Soms kan de operatie zonder het uitwendig litteken worden uitgevoerd. Dit is een “gesloten” neuscorrectie.
Het zichtbare litteken tussen de neusgaten kan in het begin enigszins rood zijn. Maar bij de controles na ongeveer 6 weken tot 3 maanden is het al bijna niet meer zichtbaar. Nadat de sneetjes in de huid zijn gezet, kan vervolgens de huid opgeklapt worden en wordt het frame dat de neus steun geeft zichtbaar. Dit frame bestaat uit bot en uit kraakbeen. Dit bot en kraakbeen moet worden aangepast om de neus de juiste vorm te geven. Ook moet er altijd aandacht zijn voor de ademweg. Om deze te verbeteren kan het nodig zijn om inwendig meer ruimte te maken of om het neustussenschot recht te zetten.
Als u weer wakker wordt uit de narcose, heeft u meestal een kapje op en zijn er een paar hechtinkjes zichtbaar. Een flinke blauwe zwelling van de oogleden is mogelijk en ook kan de bovenlip dik aanvoelen. Als het nodig is, worden in de neusgaten neustampons aangebracht. Dit zijn kleine stukjes schuimplastic, welke zijn ingesmeerd met een glijmiddel, zodat ze er na 2 tot 3 dagen gemakkelijk uit gaan.
Nazorg
Na de operatie moet u de neus gedurende 3 dagen koelen. Dit betekent elk uur 15 minuten koelen met bijvoorbeeld een ijsbrilletje op een doekje. Het is normaal dat de zwelling in deze tijd nog toeneemt. Ook kan er nog wat bloederig vocht lekken uit uw neus of keel. Na twee tot drie dagen worden de eventueel aanwezige neustampons verwijderd. Een week na de operatie worden de uitwendige hechtingen eruit gehaald en gaat het kapje af. Soms moet het kapje onverhoopt nog een week langer blijven zitten. De blauwe verkleuringen zijn meestal na ongeveer twee weken verdwenen zodat u weer toonbaar bent. U zult nog wel her en der wat zwelling hebben van het gezicht. De pijn is over het algemeen gering, maar als het nodig is kunt u om de zes uur twee tabletten paracetamol van 500 milligram innemen. De neus kan verder wat verstopt zijn. Hiervoor raden wij aan frequent te spoelen met zoutwater neusspray. Otrivin of vergelijkbare middelen mogen niet worden gebruikt!
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in het medische dossier.
Wanneer is het definitieve resultaat zichtbaar?
De zwelling neemt in de loop der tijd af. Ook het gevoel van de bovenlip en de neuspunt keren in de loop der tijd terug. De zwelling van het slijmvlies aan de binnenzijde heeft tijd nodig om af te slinken. Pas na ongeveer 1 jaar zijn de details goed te zien. Dit betekent niet dat u in die periode ook zichtbaar met een dikke neus rondloopt. Na ongeveer 10 dagen is eigenlijk iedereen weer goed toonbaar en kunnen dagelijkse werkzaamheden weer worden opgepakt.
Risico's
Bij elke operatie heeft u een kleine kans op een complicatie. Deze algemene risico’s omvatten de risico’s van de narcose, trombose, een nabloeding en het optreden van infecties. Bij gezonde mensen zijn deze risico’s bij neuscorrecties extreem zeldzaam.
Naast de algemene risico’s, kent een neuscorrectie ook nog specifieke complicaties. Ondanks dat de plastisch chirurg streeft naar een zo goed mogelijk eindresultaat, kunnen door bijvoorbeeld littekenweefsel, een oude breuk of prikkeling van bijvoorbeeld het botvlies kleine restafwijkingen voelbaar of zichtbaar zijn. Ook enige asymmetrie of scheefstand zijn mogelijk. Indien u absolute perfectie verwacht, kunt u beter niet aan een neuscorrectie beginnen. De kleine afwijkingen waar we het hier over hebben, zijn meestal overigens op het eerste gezicht niet opvallend.
Uiteraard doen wij er alles aan om deze risico’s tot een minimum te beperken.